A. LIEBERMAN: Sme pripravení začať mierové rozhovory kdekoľvek, aj v Bratislave

17.05.2012 Bratislava

Bratislava 16. mája (TASR) - Izrael je pripravený začať mierové rokovania s Palestínčanmi kedykoľvek a na ktoromkoľvek mieste na svete, aj v Bratislave. Povedal to dnes izraelský minister zahraničných vecí Avigdor Lieberman po rokovaní so slovenským kolegom Miroslavom Lajčákom.

Ministri sa stretli, aby vzťahy medzi Slovenskom a Izraelom, ktoré označili za veľmi dobré na politickej úrovni, posunuli dopredu aj v ekonomickej oblasti. "Zhodli sme sa na tom, že naša ekonomická spolupráca nezodpovedá kvalite našich politických vzťahov," povedal Lajčák. Možnosti spolupráce vidí najmä v oblasti výskumu a vývoja. Liebermana okrem iného informoval o prioritách novej slovenskej vlády, pôsobení v Európskej únii a o diskusiách v eurozóne.

Ministri sa nevyhli téme iránskeho jadrového programu, Arabskej jari a mierového procesu na Blízkom východe. "Naša pozícia je konzistentná a vyvážená," povedal Lajčák. Slovenská diplomacia má podľa neho dva hlavné ciele. Prvým je pomoc k obnove priamych rokovaní medzi izraelskou a palestínskou stranou. "Po druhé, zvýšiť dôveru v regióne s cieľom dosiahnuť stav, ktorý bude garantovať bezpečnosť štátu Izrael a zároveň ponúkne perspektívu životaschopného palestínskeho štátu," priblížil minister.
 

Vyberte región